nobelsali aiv taulu
Sibbehuonekuvat-12
Sibbehuonekuvat-30
nobelsali aiv taulu
Sibbehuonekuvat-12
Sibbehuonekuvat-30

Nobelistin kotona

Suomalaisten nobelistien joukko on vielä tänä päivänä kohtalaisen pieni mutta Sipoossa löytyy paikka, joka ei vielä monelle ole tuttu mutta jossa pääset nukkumaan nobelistin kanssa saman katon alle. Joensuun Tila on A.I. Virtasen koetila, jossa hän kokeitaan varten viljeli maata 1930 -luvulta saakka. Lopulta hänen kokeensa johtivat vuosikymmenen odotuksen jälkeen vuonna 1945 myönnettyyn kemian Nobelin palkintoon. Maanviljelysperheistä olevat muistavat varmasti AIV-hapon pistävän kitkerän hajun.

Joensuun Tila sijaitsee Sipoon joen suistossa ja tilalla toimii hotelli- ja kokoustila Villa Sibbe. Hotellista on puolen tunnin ajomatka Porvooseen sekä Helsinkiin. Lentokentälle autolla hurauttaa kahdessa kymmenessä minuutissa.

AIV, kuten häntä kutsuttiin ja jonka mukaan hänen keksintönsä nimettiin, asui myös itse Joensuun tilalla. Aluksi tila toimi AIV:n kesäasuntona mutta myöhemmin hän muutti pysyvästi tilalle. Keltainen kartanon päärakennus, jossa Villa Sibbe tänä päivänä toimii, oli AIV ja vaimonsa Liljan asuintalo. Vuonna 1945 juhlittiin nykyiseen tapaan Nobel -illallisia Tukholmassa. Aikakausi oli poliittisesti hyvin herkkää. Sodat olivat juuri päättyneet ja maailmaan oli palaamassa rauha. AIV:n matka ei kuitenkaan mennyt suunnitellusti ja Nobel -illallinen päädyttiin lopulta nauttimaan Joensuun Tilalla kartanossa. Vielä tänäkin päivänä voit istahtaa saman pöydän ääreen, jossa illallista nautittiin.

Kartano tunnetaan nykyisin Villa Sibbenä. Villa on ollut vielä muutamia vuosia sitten asuinkäytössä mutta on muuntautunut pikkuhiljaa juhla- ja kokoustilaksi. Yläkerrassa on hyvä levähtää täysin uusituissa hotellihuoneissa. Huoneissa on omat kylpyhuoneet.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *